US Intelligence Report: China Building Two New Stealth Bombers – TÌNH BÁO MỸ BÁO CÁO: TQ ĐANG CHẾ TẠO 2 MÁY BAY NÉM BOM TÀNG HÌNH

China H-20 Hypersonic Stealth Fighter Bomber Concept

US Intelligence Report: China Building Two New Stealth Bombers

© Photo: Youtube/arronlee33

MILITARY & INTELLIGENCE Sputnik

China’s air force is working on two new stealth bombers to replace its aging fleet of Soviet-era Xian H-6 bombers, a new US intelligence report says. While Beijing confirmed the existence of one, the B-2 Spirit-like H-20, in October, the second is being called the JH-XX by observers and is rumored to be a medium bomber.

“The PLAAF [People’s Liberation Army Air Force] is developing new medium- and long-range stealth bombers to strike regional and global targets,” an annex of a US Defense Intelligence Agency (DIA) report issued last week states. “Stealth technology continues to play a key role in the development of these new bombers, which probably will reach initial operational capability no sooner than 2025.”

“These new bombers will have additional capabilities, with full-spectrum upgrades compared with current operational bomber fleets, and will employ many fifth-generation fighter technologies in their design,” the review, titled “China Military Power,” states.

An August announcement by CCTV confirmed the “Hong-20” was China’s “new long-distance strategic bomber,” and the plane may be ready to make its first flight this year, Sputnik reported. The H-20 is widely believed to be analogous to the US Air Force’s B-2 Spirit stealth bomber, manufactured by Northrop Grumman, in both design and range.

​However, the DIA report also described a second plane with no obvious analogue in the US fleet. This plane, described as a medium bomber, would be heavier than an F-35 Joint Strike Fighter but would lack the long range of the H-20.

The Drive reports the plane, which is roughly dubbed the JH-XX by observers, will have a 1,000 to 2,000-mile combat radius, an internal ventral weapons bay but also side weapons bays, possibly for air-to-air weapons. It is believed to be about 100 feet long. By comparison, an F-22 Raptor is 62 feet long, and the H-20 is projected to have a range of 5,000 miles without refueling.

Lots of fan art has emerged portraying both the H-20 and the JH-XX, including unofficial art thatappeared on the cover of Chinese Aerospace Knowledge magazine last April, but nothing is confirmed yet. Observers seem to be basing their projections for the JH-XX off a similar but rejected proposal floatedby Lockheed Martin to the US Air Force for a medium bomber derived from the F-22 Raptor that was provisionally dubbed the FB-22.

Future Chinese Xian H-20 Strategic Bomber
Future Chinese Xian H-20 Strategic Bomber

The introduction of new bombers would be a huge leap forward for the PLAAF, whose mainstay bomber is the Xian H-6, designed off the Soviet Tupolev Tu-16 Badger, a bomber introduced in 1954. The H-20 is believed to also be designed by Xian Aircraft Industrial Corporation, and the JH-XX is rumored to be Shenyang Aircraft Corporation’s failed competing bid for the H-20 contract, the Drive reported. If so, it seems it would more fit the demands of a medium bomber than a long-range bomber.

China debuted its Chengdu J-20 fifth-generation stealth fighter, roughly the equivalent of the US’ F-22, in 2011 and added it to combat service in February of last year. This November, the plane was spotted at the Zhuhai Air Show pulling off some stunts.

TÌNH BÁO MỸ BÁO CÁO: TQ ĐANG CHẾ TẠO 2 MÁY BAY NÉM BOM TÀNG HÌNH

By VN Youtuber Moquocte.com Wednesday, January 23, 2019 Tin-Tuc

Một báo cáo mới của tình báo Mỹ nói rằng Không quân Trung Quốc đang phát triển hai máy bay ném bom tàng hình mới để thay thế đội máy bay ném bom lạc hậu H-6 từ thời Liên Xô.

Trong khi Bắc Kinh đã xác nhận sự tồn tại của một chiếc có hình dáng giống chiếc B-2 của Mỹ mang tên H-20 vào tháng 11 năm ngoái, chiếc thứ 2 được các nhà quan sát gọi là JH-XX và được đồn đại là một chiếc máy bay ném bom hạng trung.

Phụ lục bản báo cáo của Cơ quan Tình báo Quốc phòng Mỹ (DIA) phát hành tuần trước nói: “Không quân Nhân dân Trung Quốc đang phát triển các máy bay ném bom tàng hình mới tầm trung và tầm xa để tấn công các mục tiêu khu vực và toàn cầu… Công nghệ tàng hình tiếp tục đóng một vai trò quan trọng trong việc phát triển các máy bay ném bom mới này – những chiếc máy bay có thể đạt được khả năng hoạt động ban đầu không sớm hơn năm 2025”.

Báo cáo cũng nhận định: “Những máy bay ném bom mới này sẽ được tăng thêm khả năng với những nâng cấp hoàn toàn so với các máy bay ném bom hiện tại và sẽ sử dụng nhiều công nghệ của máy bay chiến đấu thế hệ 5 trong thiết kế của chúng”.

Hồi tháng 8 năm ngoái, một công bố của CCTV đã xác nhận “Hong-20” là “máy bay ném bom chiến lược tầm xa mới” của Trung Quốc, và máy bay này có thể sẵn sàng bay thử lần đầu vào năm nay. H-20 được mọi người phổ biến tin tưởng là giống cả về thiết kế và tầm hoạt động so với máy bay ném bom tàng hình B-2 Spirit của Mỹ do Northrop Grumman sản xuất.

Tuy nhiên báo cáo của DIA cũng mô tả chiếc máy bay thứ hai không có những điểm giống rõ ràng với máy bay của Mỹ. Chiếc này được mô tả là một máy bay ném bom hạng trung với khả năng mạnh hơn chiếc F-35 nhưng kém tầm hoạt động của H-20.

Nó được các nhà quan sát gọi là JH-XX và sẽ có bán kính chiến đấu từ 1000 đến 2000 dặm, một khoang vũ khí trong bụng và cũng có những chỗ treo vũ khí ở ngoài có thể để mang tên lửa không đối không. Nó được đồn là dài khoảng 30m. Để so sánh thì chiếc F-22 dài 62 feet (hơn 18m) và H-20 được tưởng tượng là có tầm hoạt động 5000 dặm khi chưa tiếp dầu.

Nhiều fan đã tưởng tượng chân dung của cả chiếc H-20 và JH-XX, gồm cả bức vẽ không chính thức đã xuất hiện trên trang bìa của Tạp chí Tri thức Hàng không Trung Quốc tháng 5 năm ngoái nhưng không có bức nào được xác nhận. Các nhà quan sát có vẻ dựa trên tưởng tượng của họ rằng JH-XX tương tự với mẫu máy bay ném bom hạng trung mà Lockheed Martin đề xuất cho Không quân Mỹ nhưng bị bác bỏ. Mẫu đó bắt nguồn từ F-22 và được tạm đặt tên là FB-22.

Việc giới thiệu các máy bay ném bom mới có thể là một bước nhảy vọt cho Không quân Trung Quốc – lực lượng dựa vào các máy bay ném bom H-6 được thiết kế dựa trên chiếc Tu-16 của Liên Xô. Chiếc H-20 được tin rằng cũng được thiết kế bởi Tập đoàn Công nghiệp Hàng không Tây An và JH-XX được đồn là một thiết kế của Tập đoàn Hàng không Thẩm Dương nhưng đã bị thất bại trong cạnh tranh hợp đồng với H-20.

Nguồn: https://sputniknews.com/military/201901221071721714-US-Intel-Report-China-Building-Two-Stealth-Bombers/

Trả lời

Điền thông tin vào ô dưới đây hoặc nhấn vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất /  Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất /  Thay đổi )

Connecting to %s