Gọi tên 4 loại cà phê Arabica tại Việt Nam (10 most expensive coffees in the world)

Nescafé

gọi tên 4 loại cà phê Arabica phổ biến tại Việt Nam

Ly cà phê Arabica bạn đang uống có thể đến từ một nơi xa xôi nào đó, hoặc cũng có thể là tinh hoa được đúc kết từ chính những vùng đất quen thuộc tại Việt Nam. Rất nhiều điều thú vị đằng sau 4 giống cà phê Arabica được ưa chuộng trên thế giới đang được trồng tại quốc gia có gần 90% diện tích đất trồng cà phê Robusta đang chờ bạn khám phá.

Gọi tên 4 loại cà phê Arabica phổ biến tại Việt Nam

Có bao nhiêu loại cà phê Arabica được trồng tại Việt Nam?

So với các giống cà phê khác, Arabica tuy được đánh giá cao về hương vị lẫn giá trị kinh tế nhưng lại là loại cây khó canh tác, khả năng chống chịu kém, đòi hỏi nhiều kỹ thuật và là giống cây ưa lạnh (phát triển tốt ở nhiệt độ khoảng 18 – 24°C, độ cao kho…

Hiển thị thêm

Đặc điểm của các loại Arabica đang có mặt tại Việt Nam

Gọi tên 4 loại cà phê Arabica phổ biến tại Việt Nam
Gọi tên 4 loại cà phê Arabica phổ biến tại Việt Nam

Typica

Typica như một cái tên đi cùng lịch sự phát triển của cà phê, đặc biệt trong những giai đoạn đầu. Đối với những người sành cà phê, Typica là tiêu chuẩn cho mọi thang đo về chất lượng cà phê, và thú vị hơn, người ta thường tranh luận về sự tốt – xấu của các loại cà phê dựa trên hương vị của Typica.
Do đặc tính di truyền mà trong hạt cà phê Typica chứa nhiều acid malic cho vị chua giống táo, cộng với vị ngọt ngào và vị đắng dịu nhẹ – tất cả tạo nên một tổng thể hài hòa với hương thơm ngất ngây và quyến rũ chỉ riêng Typica mới có.
So với Bourbon, quả của Typica dài hơn và bắt mắt hơn. Cây chỉ sinh trưởng ở độ cao từ 1500m trở lên và khó trồng bởi sức chống chịu sâu bệnh rất kém, đòi hòi điều kiện khí hậu và thổ nhưỡng phải cực kỳ thuận lợi. Chính vì những đặc tính này mà năng suất của Typica cho ra rất thấp, cộng với kỹ thuật chăm sóc và bảo tồn khá phức tạp nên giống cây này còn lại rất ít và quý hiếm (đặc biệt là giống Typica thuần chủng), do đó giá bán cà phê Typica thường khá cao.

Rút gọn

Gọi tên 4 loại cà phê Arabica phổ biến tại Việt Nam

Bourbon

Bourbon có hương vị ngọt ngào, chua thanh dễ chịu với đa dạng các tầng hương như vanilla, caramel, táo, lê, gỗ sồi, tuyết tùng, mạch nha… Chính bởi vậy mà hương vị của Bourbon được đánh giá là tinh tế và khác biệt, có thể dẫn đầu trong thế giới cà phê.
Bourbon là một biến thế tự nhiên của Typica và là một trong những giống cà phê có ý nghĩa quan trọng về mặt văn hóa và di truyền của thế giới. Cái tên Bourbon bắt nguồn từ tên của một hòn đảo thuộc Pháp – nơi mà những nhà truyền giáo người Pháp mang hạt giống từ Yemen về trồng. Đến năm 1875, người Pháp lần đầu tiên mang loại cà phê này đến Việt Nam canh tác.
Quả cà phê Bourbon có hình tròn, màu đỏ, vàng và đôi khi có màu cam. Lá cây có màu xanh hoặc vàng đồng, cành nhỏ mọc theo hình nón, nghiêng 60° so với thân chính. Bourbon phát triển tốt nhất ở độ cao từ 1000m – 2000m. Tuy chất lượng cà phê được đánh giá cao nhưng giống cây này lại rất dễ sâu bệnh và có sức chống chịu kém.

Rút gọn

Gọi tên 4 loại cà phê Arabica phổ biến tại Việt Nam

Mocha

Rất nhiều mỹ từ được dùng để mô tả hương vị của ly cà phê làm từ hạt Mocha. Ở Việt Nam, cây cà phê Mocha được trồng rất ít, chủ yếu tập trung ở vùng Cầu Đất (Lâm Đồng). Với lượng mưa nhiều, độ cao phù hợp và đặc biệt là đất đỏ bazan, hạt Mocha ở đây có vị chua của trái cây, kết hợp vị đắng nhẹ nhàng, không quá gắt, vị béo vừa phải mang đến một tuyệt phẩm mà bất kỳ tín đồ cà phê nào cũng đều phải siêu lòng.
Mocha hay Moka là một giống đột biến lùn của Bourbon. Tên của giống cà phê này được đặt theo tên của một cảng ở Yemen – nơi được mệnh danh là cái nôi phát triển cà phê Arabica. Cũng giống như hai người anh em của mình, Mocha là loài cây khó trồng, cho năng suất thấp và chỉ sinh trưởng ở độ cao từ 1500m trở lên. 
Thân cây có màu xám nhạt và có phần èo uột hơn so với các giống khác do mang nhiều đặc tính khó chăm. Khi bắt đầu chín, quả Mocha chuyển từ màu xanh lá nhạt sang màu đỏ cà chua hoặc đỏ đậm. So với những hạt cà phê khác, hạt Mocha tròn và nhỏ, chứ không dài và dẹt.

Rút gọn

Gọi tên 4 loại cà phê Arabica phổ biến tại Việt Nam

Catimor

Catimor chính là “người em út” trong gia đình Arabica và cũng là giống cà phê có sức sống mạnh mẽ nhất. Được lai chéo giữa giống cà phê Timor và Caturra (Timor được lai tạo từ cà phê Arabica và Robusta) nên Catimor sở hữu những đặc điểm sinh trưởng vượt trội với khả năng chống chịu sâu bệnh tốt. Không những vậy, hương vị của Catimor cũng được cân bằng hoàn hảo giữa vị chua thanh của giống Timor và vị ngọt ngào của Caturra, không quá đắng như Robusta thuần chủng nhưng đủ đậm đà để quyến rũ người thưởng thức.
Giống cà phê này thường phát triển tối ưu ở độ cao từ 700 – 1000m, thường cho năng suất cao với chất lượng cà phê thơm ngon. Do đó, Catimor được trồng rộng rãi tại Việt Nam, có thể kể đến một số loại phổ biến sau:

 • Catimor T-8667: thân cây khá ngắn nhưng cho quả và hạt rất to.
 • Catimor T-5269: là một giống cà phê khỏe mạnh, thích nghi và phát triển tốt với độ cao từ 600 – 900m so với mực nước biển cùng lượng mưa hơn 3000mm mỗi năm.
 • Catimor T-5175: là giống cà phê cho năng suất rất cao, nhưng không thích nghi được các điều kiện phát triển ở những nơi quá thấp hay quá cao.
   

Rút gọn

Điểm qua 3 khu vực canh tác Arabica nổi tiếng tại Việt Nam

Gọi tên 4 loại cà phê Arabica phổ biến tại Việt Nam

Nguồn tham khảo:

https://centurycoffee.vn/ https://primecoffea.com/ https://vi.wikipedia.org/wiki/ https://bonjourcoffee.vn/blog/ca-phe-catimor/ http://bourbonr.com/blog/how-to-taste-bourbon/ https://artcoffee.vn/ca-phe-catimor-thuoc-chi-arabica https://phadincoffee…

10 Most Expensive Coffees in the World

MOST EXPENSIVE / BY LUXURY COLUMNIST

Whether you’re a fan of whole bean, drip grind, espresso or French press coffee, this popular drink is consumed by over 1 billion people per day. From the iconic Jamaican Blue Mountain to lesser known brews such as Hacienda La Esmeralda, these are the most expensive coffees in the world.

Most Expensive Coffees In The World

What makes a coffee expensive? It’s partly down to rarity, and also to the length of the production process.

While cheap coffee can have quite a bitter taste, good quality coffee made from expensive coffee beans will have far more depth of flavor.

Single estate coffees, also known as single origin coffee, generally cost more than coffee blends. The definition of single estate coffee varies.

The most expensive coffee in the world
The most expensive coffee in the world

This can mean from a single farm or region within a country. Single origin coffees normally have a distinctive taste and unique personality.

Enjoy these specialty coffees at some of the best coffee shops in the world.

The Most Expensive Coffees in the World

MOST EXPENSIVE COFFEES IN THE WORLDPlay Video

As an Amazon Associate we earn from qualifying purchases.

10. Guatemala Geisha

Grown between two volcanoes, Guatemala Geisha is a single-origin coffee from Nueva Granada farm. Located in San Marcos, at an altitude of 5,000 feet, the farm is close to the Tacana and Tajumulco volcanoes.

This volcanic soil gives Guatemalan Geisha Coffee a chocolatey and nutty taste. These coffee plants originated in Ethiopia and have 30% less caffeine than regular coffee.

Guatemela Geisha coffee has intense notes of jasmine, with accents of bergamot and mandarin. This limited edition tea by Volcanica Coffee is Rainforest Alliance Certified.

Volcanica offer over 120 different coffees and fresh roast weekly at their roasting facility in Atlanta. Free shipping is available on orders of $60 or more.

Guatemala Geisha coffee
Guatemala Geisha coffee

9. Nepal Himalayan

Nepal Himalayan Lalitpur Coffee is grown at the Greenwell Organic Farm in Nepal. This ethical coffee plantation prides itself on treating its staff and their families fairly.

Awarded Best Gourmet Coffee at the 2nd International Contest of Coffee Roasted in their Countries of Origin competition in Paris, it tastes like Jamaican Blue Mountain at a much lower price.

Greenwell Organic Farm is located in Dudh Pokhari Village in the Lamjung District of Nepal, at an elevation of 4,400 feet. This is one of the Northernmost coffee regions in the world.

Nepal Himalayan Lalitpur Coffee is organically grown, certified kosher and has notes of cranberry, orange and prune with a pleasing acidity.

Nepal Himalayan coffee from Volcanica
Nepal Himalayan coffee

8. Swiss Water Decaf Kona

This Swiss water Decaf Kona by Koa Coffee has all the flavor of coffee without the caffeine.  The Swiss Water method is 100% chemical free.

In this process, caffeine is extracted from the bean and percolated through activated charcoal. The coffee beans are then returned to the hot water, so that they reabsorb the caffeine-free flavor elements in the water.

This method creates coffee that is 99.9% caffeine free, ideal for those who have trouble sleeping but want a rich tasting coffee. It’s packaged to taste as fresh when you open the bag as when the Koa Coffee team sealed it.

Swiss Water Decaf is grown on the slopes of the Mauna Loa volcano in Hawaii. This decaffeinated coffee is available in whole bean and pre-ground packs.

Swiss Water Decaf Kona coffee from Hawaii
Swiss Water Decaf Kona

7. Peaberry Hawaiian Kona

Hawaii is known for its light yet delicate Kona Coffee. Grown on the slopes of the Big Island volcanoes, Kona coffee cherries are handpicked.

Some of the best Kona coffee is from Koa Coffee, a small family-run business. They have won PCCA Coffee of the Year and the Gevalia Cupping Competition.

Authentic kona coffee from Hawaii ranges in price from $42 to $88 per pound. The cream of the crop is Peaberry Whole Bean 100% Kona Coffee.

Peaberry is considered to be the Champagne of coffee. This whole bean coffee is available in dark or medium roast.

Hawaiian Kona coffee
Hawaiian Kona coffee

6. Jamaica Blue Wallenford

One of the most famous coffees in the world, Jamaica Blue is expensive because its in high demand. Fresh from the mountains of Jamaica, this rich, aromatic coffee will remind you of tropical vacations.

To be classed as Jamaican Blue coffee, it must come from a recognized region in the Blue Mountain region of Jamaica. The Jamaican Blue Mountains produce the world’s highest mountain grown coffee at over 7000 feet.

Jamaica Blue Mountain Wallenford is one of the best varieties, with an intense flavor and balanced acidity. 100% Certified Blue Mountain Coffee by the Jamaican Department of Agriculture, this medium roast coffee from the Wallenford Estate has notes of chocolate and orange peel.

Jamaican Blue Mountain coffee is one of the most expensive coffees in the world
Jamaica Blue Mountains

5. El Salvador Santa Ana

This unique coffee from El Salvador is made using the Pulped Natural process. Also known as the honey processed method, this gives a sweet, fruity taste of cherry and chocolate to your coffee.

The coffee beans are shade-grown under a canopy of trees, which is better for the environment and allows the crop to mature gradually. The labor intensive production process, coupled with the volcanic soil results in a rich yet smooth cup of coffee.

Coffee from El Salvador
Coffee from El Salvador

Each order of this gourmet coffee is shipped immediately on the same day as it is roasted. The coffee is carefully packaged to ensure optimal freshness. Choose between dark roast, light roast, medium roast or unroasted green beans.

El Salvador SHG EP Santa Ana Natural H/P Reserva Coffee Beans (Dark Roast (Espresso), 15 Pounds Whole Beans)

Rated 4.7 out of 5 by 46 reviewers on Amazon.com

Buy Now

4. Ospina Dynasty

The oldest family owned coffee company in the world, Ospina Coffee was established in 1835.  The founder, Don Mariano Ospina Rodríguez was a pioneer of coffee growing in Colombia who became the President of Colombia in 1857.

Grown on the volcanic slopes of the Andes mountains, Ospina coffee is made from rare Arabica Typica beans. These are hand-picked when ripe, before being washed, fermented, sun dried, milled and roasted.

Ospina has a unique taste, with a velvety body and notes of berries and coconut. Definitely worth the high price tag!

Roasted coffee at home
Roasted coffee at home

3. Kopi Luwak

Considered to be one of the most expensive coffees in the world, Kopi Luwak could well be the most unique! The word kopi means coffee in Indonesian and luwak means civet.

Kopi Luwak comes from Sumatra in Indonesia and is often nicknamed cat poo coffee. That’s because the coffee is processed by the Aisan Palm Civet cat, which eats only the ripest coffee cherries.

The beans ferment in the cat’s stomach and the partially digested beans are then excreted into the cat feces. Plantation workers retrieve the beans and roast them immediately to make civet coffee.

This free range Kopi Luwak coffee comes from the excretions of While cheap coffee can have quite a bitter taste, good quality coffee made from expensive coffee beans will have far more depth of flavor. The civet cats are not caged, and free range Kopi Luwak is of a higher quality as the civets choose which coffee cherries to eat themselves.

Roasted Kopi beans have a complex, sweet flavor with notes of sandalwood, dark chocolate, apricot and plum.

Kopi Luwak coffee
Kopi Luwak coffee – one of the most expensive coffees in the world

2. Hacienda La Esmeralda

This gourmet coffee from Panama comes from the region of Chiriqui in South-West Panama. This mountainous area has several microclimates, which give this Panama coffee a unique flavor. Cool mists slow the coffee cherry ripening, giving a richer taste.

urn:uuid:db0d21e5-075f-ce02-2ed0-ce02075fdb0d

Hacienda La Esmeralda are known for their coffee auctions which often achieve record breaking bids. Hacienda La Esmeralda coffee has won the Best of Panama award several times.

Los Planes is one of the best coffees in the world
Hacienda La Esmeralda is one of the best coffees in the world

Hacienda La Esmeralda is run by the Peterson Family since 1967. They pride themselves on consistency and precision processing.

urn:uuid:f1ffab8e-3a98-8d73-a2dd-8d733a98f1ff

Choose from high quality Medium or Dark Roast or Green (unroasted) beans if you prefer to roast your own coffee.

1 LB Panama Hacienda La Esmeralda, Washed, 100% Geisha Coffee (Medium Roast)

$64.99

Rated 3.8 out of 5 by 21 reviewers on Amazon.com

Buy Now

1. Black Ivory Coffee

One of the rarest coffees in the world, Black Ivory is also known as elephant dung coffee. Originating from Northern Thailand, it is digested and refined by elephants.

urn:uuid:170169ce-0683-204e-623b-204e06831701

This coffee has a high price due to the unique coffee production method. It yields naturally fermented and sweet coffee beans. The elephants are considered to be family members and are lavished with love and daily baths by their care-givers.

Black Ivory coffee has hints of chocolate, tamarind, and spice, with an ultra smooth finish.

Most expensive coffees in the world
Most expensive coffees in the world

Like this? Read these other features: The Most Expensive Cities in the US | The Most Expensive Metals in the World | The Most Expensive Diamonds in the World | The Most Expensive Cheeses in the World

urn:uuid:4e77ecc9-f541-2d2a-e38a-2d2af5414e77

This coffee comes packaged in a stylish black envelope with a gold seal. Inside there is a sealed package of coffee beans. It would make a fun gift for a coffee connoisseur.

The Rarest & Most Expensive Coffee in The World. Naturally Refined, Naturally Expensive made by Elephants Single – Single Pack 1.2oz – 4-5…

$130.00

Rated 3.8 out of 5 by 43 reviewers on Amazon.com

Buy Now

Here’s a recap of the most expensive coffees in the world:

urn:uuid:7e161098-f859-3f62-1b63-3f62f8597e16

 1. Black Ivory Coffee – $1,000+/Pound
 2. Hacienda La Esmeralda – $350/Pound
 3. Kopi Luwak – $160/Pound
 4. Ospina Dynasty – $150/Pound
 5. El Salvador – $135/Pound
 6. Jamaica Blue Wallenford – $100/Pound
 7. Peaberry Hawaiian Kona – $88/Pound
 8. Swiss Water Decaf Kona – $55/Pound 
 9. Nepal Himalayan – $50/Pound
 10. Guatemala Geisha – $50/Pound

Coffee Making Accessories

From coffee grinders to storage canisters and filter meshes, you can never have too many barista accessories ;-). Here are some great coffee accessories and gifts for the avid coffee drinker.

urn:uuid:2e962cde-44ec-29e2-2757-29e244ec2e96

shop now

What’s your favorite gourmet coffee? Happy brewing!

You might also enjoy:

Advertisement

Trả lời

Điền thông tin vào ô dưới đây hoặc nhấn vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất /  Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất /  Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất /  Thay đổi )

Connecting to %s